Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Árvíz 2010. május

2010.05.18

Az elmúlt évek legnagyobb árvíze a Váraljai- és a Völgységi-patakon, hideg- és csapadékrekordok dőltek meg Pécsett, szélrekord Kab-hegyen. Többek között ezek voltak az elmúlt pár napban.

 

Nézzük sorjában:
Pénteken még egy kis záporon kívűl semmi extra nem történt, kellemes tavaszias 20°C volt kora délután. Ekkor, május 14-én a mediterrán ciklon gyorsan közeledett Magyarország felé, de még csak kialakulóban volt Tunézia környékén.
Szombaton reggel kb. 8 órakor kezdett el esni az eső és a héten már el se állt. Május 15-ére a ciklon gyorsan ide ért dél felől és gyorsan le is lassult a Kárpát-medencénél. Ezért esett olyan sokáig az eső. Szombat delutánig a ciklon előoldalán voltunk, majd délutántól a hátoldalán volt már a Dunántúl. Ezzel együtt ekkortól tört be az országba a hidegebb levegő. A nagy légnyomáskülönbségek miatt viharos, egyes helyeken orkán erejű szél kíséretében. Szerencsére nálunk a szélvihar nem okozott jelentősebb károkat.
Május 16-án vasárnap volt a legzártabb a felhőzet az ország felett. Ezen a napon esett a legtöbb eső is.
Május 17-én hétfőre kicsit javult a helyzet. Már kevesebb eső esett. Kab-hegyen (Dél-Bakony) megdőlt az országos szélrekord, ugyanis 162 km/h-s széllökést mértek.

Összességében szombattól keddig országszerte átlagosan 100 mm (=liter per négyzetméter) csapadék hullott, ez teljes Magyarországra vetítve összesen 10 ezer milliárd liter, azaz 10 milliárd köbméter víz. Ez megfelel 5 Balatonnyi!!! vízmennyiségének.

 

Dél-Dunántúl számokban

Szombat reggeltől kedd reggelig Kaposváron 110,2 mm, Pécs-Árpádtetőn 180,3 mm, Pécs-Pogánynál 133,1 mm, Tevelen 125 mm, Bátaapátin 127,1 mm, Bonyhádon kb. 135 mm, Váralján kb. 150 mm eső esett 3 nap alatt. Pécs-Pogánynál az 1971-2000-es májusi átlag 62 mm, azaz több mint kéthavi csapadék esett le. Pécsett vasárnap és hétfőn is megdőlt a napi legalacsonyabb maximumhőmérséklet (Tminmax) és a napi csapadékösszeg rekordja is, utóbbi szombaton és vasárnap. 1901. január 1. óta május 16-a (vasárnap) a 8. legcsapadékosabb nap volt. Már 17 nap után legalább a 2. legcsapadékosabb május lesz az idei.

Itt Váralján az általában 50-100 cm széles Váraljai-patak most 5-10 méter széles volt. Ennél sokkal durvább volt a Völgységi-patak, ami Hidasnál elérte az elképesztő kb. 820 méteres szélességet. Kétszer nagyobb volt, mint a Duna  a Lánchídnál! Hullámzott mint a Balaton. Bonyhádon a focipálya átalakult, vízilabdázni lehetett volna; az Aldiból félsziget, majd Velence lett. Ilyen rövid idő alatt, mint most, utoljára 1972 júliusában esett több eső a környéken.

 

Váralja

Az előrejelzések alapján és ami szombaton le is esett eső után nem volt meglepő, hogy megáradnak a patakok. Valamikor vasárnap hajnali 4-5 óra körül tetőzhetett az ár. Amikor én 6h-kor kimentem megnézni, addigra kb. 50-60 cm-t apadt már, de még így is akkora volt, mint a 2005-ös árvíz idején. Mint akkor az, így ez is megbontotta a volt iskola előtt az utat. A Petőfi utca elején a kisebbik hídnál elakadtak a hordalékfák és a Péróból lefolyt szemét, ami visszadúzzasztotta a patakot, mint egy gát és az utcára is kifolyt a víz. Az Árpád utcába csak csizmában lehetett bemenni. Még hétfőn is sok víz folyt a patakban.

 

Képek

A képeket május 16-án Váralján és május 17-én Mázán, Vékénynél, Kárásznál, a K-Mecsekben, Hidasnál, Bonyhádon, Kismányoknál és Váralján a Parkerdőben készítettem.

 

Videók

Az első videó a Petőfi utca és Árpád utca elején, a másik a Parkerdőben az 1-es tó gátjánál készült.

 

 

VáraljaMet - 2010.05.18. 22:41

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cím

(kukimuki, 2010.05.28 19:14)

5 Balatonnyi?:O az durca